Ne každý vegan uplatňuje všechny zásady
1) Co to vlastně je být vegan?
Určitě nejde pouze o alternativní způsob stravování, i když to tak spousta lidí mylně vnímá. Veganství je komplexní životní styl a filosofie a vegan je pak jedinec, který se nejen vyhýbá konzumaci živočišných produktů, ale též se snaží vyvarovat nošení kůže, vlny a hedvábí, bojkotuje cirkusy se zvířaty, ZOO, rybaření, lov a samozřejmě též pokusy na zvířatech, což souvisí s nepoužíváním kosmetiky a čisticích prostředků testovaných na zvířatech a obsahující živočišné složky. Vegani též jednají ohleduplně k životnímu prostředí.
Samozřejmě toto je komplexní popis a ne každý vegan uplatňuje všechny zásady – to významně souvisí s tím, proč se daný jedinec veganem stal. Jedinec, který se dal na veganství ze zdravotního hlediska například vůbec nemusí být proti testování na zvířatech, naopak etičtí vegané jsou často aktivisti a nejen, že nepodporují krutosti páchané na zvířatech, ale též proti nim bojují.
2) Jistě vám tuto otázku klade každý. Co bylo prvním impulsem k tomu, že jste se rozhodla stát se veganem? Jaké byly vaše začátky?
K veganství jsem se dostala přes vegetariánství. Zhlédla jsem pár dokumentů a začala se zajímat o problematiku produkce mléka a vajec. Festival, kde podávali kompletně veganské občerstvení byl pak poslední kapkou a veganství pro mě již bylo nevyhnutelným krokem. Začátky byly pomalé a krušné. V té době nebylo tolik veganských kuchařek a webů s informacemi, což byl i důvod proč jsem o tomto tématu začala psát blog.
3) Co vám veganství dalo? Proč by podle vás lidé měli na tuto stravu přejít?
Bude to znít dost nadneseně, ale veganství mi dalo smysl života. Přijala jsem ho jako svůj životní úděl, naplno veganské filosofii věřím a chci se veganské osvětě věnovat i nadále.
Důvodů proč přejít na veganství je několik. Díky živočišné výrobě trpí hospodářská zvířata, lidé i planeta. V dnešní době jíme přesmíru živočišných produktů, což má neblahý vliv na naše zdraví a tato nadměrná produkce též ubližuje zvířatům a vysává zemi. Vegan se od všech těchto důsledků distancuje. Dělá tak službu svému zdraví, zvířatům i planetě.
Veganův průvodce je jen další krok
4) Dokázala jste již díky svým aktivitám někoho „přivést“ k veganství? Co je podle vás hlavním důvodem, že lidé začínají žít tímto způsobem?
Je jich tolik, že tomu ani nemohu uvěřit! Nikdy bych nevěřila, že dokážu ovlivnit tolik lidí – ať už k veganství či vegetariánství. Nejčastějším důvodem bývá etika – jakmile zjistíte, co se skrývá za živočišnou produkcí, nechcete takový průmysl dále podporovat.
5) Nedávno vám vyšla kniha „Veganův průvodce“, co vás vedlo k tomuto počinu? Můžete našim čtenářům publikaci krátce představit?
Veganův průvodce je jen další krok, jak se snažím dostat veganství mezi lidi a udělat ho jednodušším. Chtěla jsem zkompletovat a zpřehlednit veškeré informace, jenž mohou být pro vegana-nováčka důležité. V knize se tak dočtete o tom proč a jak se stát veganem, obecné informace o veganské výživě, jak argumentovat s nevegany, jak cestovat jako vegan a součástí je i několik seznamů – například seznam netestované kosmetiky, restaurací v České republice, dokumentů a filmů souvisejících s veganstvím či seznam živočišných éček v potravinách.
6) Věřím, že knihu nebylo zrovna jednoduché vydat. Nastaly nějaké komplikace?
Akorát termín vydání se dost zpozdil, jinak žádné vážné komplikace nenastaly. Stálo to spoustu nervů a měsíců práce, ale výsledek je krásnou odměnou.
7) Jste také spoluautorkou veganské kuchařky… Plánujete více publikací?
Už mám rozepsanou další kuchařku a určitě ani ta nebude mou poslední knihou. V plánu mám další a další kuchařky a též knihy o výživě.
Člověk si musí na novou stravu zvyknout
8) Vzhledem k tomu, že jsme studentský magazín, bych se Vás ráda zeptala, jak to s veganskými recepty doopravdy je? Častým argumentem lidí totiž bývá, že nemohou být vegany, protože veganské jídlo, je drahé jídlo a studenti obecně moc peněz nazbyt nemají.
Studentkou-vegankou jsem byla dva roky a nikdy se nestalo, že bych utratila za jídlo víc než bych si mohla dovolit. Naopak jsem držela výdaje za jídlo nízko, ale zároveň se nijak neomezovala. Záleží, jak si veganskou stravu nastavíte – pokud budete jíst v restauracích a kupovat si drahé náhražky (například sýry, oříšková mléka, párky, apod.), strava vás vyjde draho.
Já si dělala spoustu věcí doma (třeba rostlinná mléka) a jedla hlavně celistvé potraviny, které stojí pár korun (ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, oříšky, semínka). Co se týče zeleniny a ovoce, tak je dobré sledovat slevy a ideálně chodit nakupovat večer před zavírací dobou, kdy bývají v některých supermarketech (například Kaufland) výrazné slevy. Tak jsem třeba koupila ledový salát za dvě koruny.
9) Pracuje v restauraci pro vegany, píšete veganský blog, napsala jste také knihu, snažíte se těmito způsoby o osvětu? Mám pocit, že za poslední dobu veganů přibývá.
Ano, jakmile mám nějaký nápad či příležitost využiji toho a snažím se veganství šířit. Proto také dělám i tento rozhovor (úsměv).
10) Co zásadního byste poradila začínajícím veganům? Na co by se měli připravit?
Měli by se připravit na to, že to nebude bez obtíží. U každého mohou být obtíže jiné – někdo bude mít problém s rodiči, někdo se sestavením vyváženého jídelníčku. Přechod nemusí být jednoduchý, člověk si musí na novou stravu zvyknout. Každopádně každý začínající vegan s problémy mě může kontaktovat a já se mu budu snažit pomoci.