Horší než psát seminárku? Psát hladný
Dobře vycvičenou jednotku poznáte až v boji. To stejné však platí i o vašem vysokoškolském kutlochu. Až se budete vracet s líbivou návštěvou neplánovaně na kolej, rozhodně nechcete, aby první co při vstupu do pokoje viděla, byla hromada špinavého prádla. Avšak zatímco trochu chaosu ještě kdekdo zvládne, s prázdným žaludkem se nejen špatně vede milostný život, ale vyloženě drhne studijní aktivita. Problém však je, že po několika otravných přednáškách se v podvečer zástup studentů v Tescu mění v plouživé zombie a všem visí nad hlavou otazník: „Co mám koupit?“ Kupovat dle momentální chuti (tj. mraženou pizzu a nutellu) je rozumné, ale jen zkušený vojín zcela bezpečně sahá po zásadních potravinách, které vás podrží i ve chvíli, kdy nečekaně zjistíte, že máte 24 hodin na dopsání desetistránkové eseje.
1. Sůl a pepř
Schválně někdy udělejte sousedskou anketu na patře, kdo má obyčejnou solničku a pepřenku. Nejsnadněji se totiž zapomínají prosté věci, ale k čemu vám je bohatá skladba živin, když jaksi nechutná. Ono není ani na škodu občas projít kolem kolejních kuchyněk a zkusit balící hlášku: „Troška pepře by tomu masu prospěla.“ Alternativně, pro zkušené, chodit s pytlíkem soli a poptávat tequillu.
2. Chilli koření
Pokud tápete nad sáčky s kořením a přijde vám, že nepotřebujete mít poličku jen na dochucovadla, sáhněte vždy po chilli. K masu, nasypat na brambory, zkrátka všude, kde je sůl moc mainstream. V zimních měsících volte extra pálivé na zahřátí.
3. Olej
Stejně jako u auta udržujte své zásoby oleje vždy plné, protože na staré oprýskané pánvi vám při smažení zůstanou jen oči pro pláč. Jinak vesele smažte cokoliv, co se hne, ačkoliv se nesnažte všechny okolo přesvědčit, že jen olivový olej je správná volba. Na lívance se třeba moc nehodí.
4. Těstoviny
Po dobu studia budou špagety, mušličky, vřeténka atd. vašimi nejlepšími přáteli. Neváhejte nakupovat ve výhodných baleních devět plus jeden sáček zdarma. Nevydrží vám ani do konce semestru. Zvláště hladoví nad ránem oceníte rychlou první pomoc v podobě konvice na vodu, těstovin a kečupu. A soli, samozřejmě.
5. Rýže
Až vám těstoviny polezou ušima, obrečíte varný sáček slzami štěstí. Nevýhoda rýže je v tom, že je suchá. A kečup se do ní moc nehodí. Neumíte-li tedy dělat k masu omáčku, sáhněte raději po bramborech. Ty však ve vytopeném pokoji nelze skladovat příliš dlouho.
6. Nakrájená rajčata
Udržovat zásobu čerstvé zeleniny je komplikované, zavařená potom tolik nechutná a pochybnosti o výživnosti jsou na místě. Posekaná rajčata v plechovce jsou vděčných dochucovadlem pro každého, kdo nekouzlí jen s lahví kečupu. A jsou poměrně levnou záležitostí.
7. Mouka
Oblíbeným studentským pokrmem na párty vzniká při čarování s listovým těstem. Neboť kdo by měl čas, chuť a um uválet vlastní. Avšak většina receptů zákeřně mlčí o tom, že těsto na podložku položené, je přitahováno silou mínus vrstvička mouky. A když ta mouka chybí, rázem je všude jen bordel.
8. Cukr
Není zdravý, je ho prakticky ve všem, ale jeho absence je nepříjemná. Pozvat někoho na domácí kávu a zjistit, že si sype osm lžiček, které jaksi nemáte, je nemilé. Nehledě na to, že po kávě bude cukr nejpůjčovanější komodita.
9. Káva a čaj
To když jsme to nakousli, tak to dorazíme. I zapřisáhlí odpůrci kávy v předvečer těžké zkoušky hledají návod, jak uvařit pořádně silnou dávku životabudiče, nemnozí i začnou z nervozity poptávat po okolí cigarety a experimentovat s černou magií.
10. Plechovka fazolí a omáčka na špagety
Fazole v plechovce jsou levné, extra výživné a v umírněném množství nemusí být pro okolí ani toxické. Nehledě na to, že při servírování anglické snídaně vypadáte jako elitní student. Omáčka na špagety potom hraje vlastní part, pokud i toto kulinářské (ne)umění chcete posunout na jinou úroveň. Ale často je lepší vzít ty rajčata v plechovce, cibuli a umíchat si vlastní.
11. Cibuli a česnek
Zmínili jsme u těch špaget cibuli? Tak i česnek je základní dochucovadlo, které se dá hodit i do všemožných pomazánek. A hlavně vydrží prakticky cokoliv. Když bude nejhůř, stroužek česneku rozmazaný na topinku se vždycky najde.
12. Tuňák
Proteiny jsou potřeba. Avšak vždy bádám nad tím, proč se studenti tak zamilovali do plechovky tuňáka. V přepočtu na kilo ta porce ryby nevyjde bůhví jak levně, spíš naopak. Že je to lehké připravit? Otevřít a sníst? To bude ono! Ale čerstvě koupená a opečená flákota…
13. Obyčejná polévka do hrnečku
Můžete si myslet svoje, ale jak vás na podzim skolí menší rýmička, tak pár horkých krutónů v teplé polévce vás zahřeje mnohem lépe než hrnek čaje a tenká peřina. Jsou zkrátka chvíle, kdy si nechcete nacpávat panděro italskou pastou, ale jen polehoučku usrkávat. Tomu věřte.
14. Arašídové máslo a marmeláda
Vděčná snídaně, svačina, příjemná sladkost. Zatímco většina čokoládových pomazánek je koncentrovaný cukrový blivajz, arašídové máslo je i přes velký obsah tuku poměrně zdravá pochutina. Bohužel nepříliš chutná a slaná, ale s vrstvou marmelády nemá konkurenci. Proto udržujte sklenici (obojího) vždy plnou.