Čas na letní grilování. Značka: levně a originálně

Čas na letní grilování. Značka: levně a originálně

Do přírody na vlastní riziko

Za časů našich rodičů se v pátek sbalil spacák, věnec vuřtů a cestou k ohni se ještě v koloniálu skočilo na pivo. Doba pokročila natolik, že za nocování ve stanu na nepovolených místech – bohužel de facto všechny atraktivní chráněné přírodní lokality – můžete zaplatit vskutku nesmyslnou pokutu, do věnce polských špekáčků by investoval jen sebevrah maje už pokročilou rakovinu tlustého střeva, o teplém pivu nemluvě.

Pro atraktivně strávený víkend je ideální zahrádka, nejlépe s domkem či chatičkou, rozpálený gril, v okolí proudící potok, jehož chladné vlnky omývají láhve se zlatavým mokem. Tohle je to pomyslné „žrádlo“, ze kterého i Zdenku Pohlreichovi slezou vlasy, aniž by vůbec ještě hodil flákotu na rošt. Ostatně není na tom co okecávat, jen jsme dali hlavy dohromady a zapřemýšleli, jak udělat letní grilovačku ještě lepší, ale hlavně tak, aby nebyla s krvavým účtem.

Co budeme potřebovat?

Samozřejmě gril, ačkoliv nikdo nemůže namítat, že lovit očouzeným klackem buřty do ohně spadlé je neskutečné retro. Avšak tuto kolektivní zábavu přenecháme předškolákům, kteří v počtu dvaceti kusů na jednu fatru soutěží o to, kdo bude mít na tyči největší dávku karcinogenu. Sehnat gril pro menší skupinu masových nadšenců není dnes těžké, např. FIELDMANN FZG 1000 za pět kilo i s poštovným je dostatečným mazlíkem pro skupinku 10-12 lidí.

Gril

Ideální je se samozřejmě na gril složit, každý dá pár pětek a společná investice jen utuží kolektiv. Grilovat se pak dá i na kolejích, což z vás rázem udělá oblíbeného člena studentské společnosti. Dobrou alternativou je i půjčení grilu (na větší mejdan) či koupení z druhé ruky. Dále buďte praktičtí. Nenechte se přesvědčit, že rozmočený papírový tácek a plastový příbor patří k pečenému masu. Pokud nemáte dost vlastního nádobí, nezdráhejte se ostatní přesvědčit, ať si donesou. Ostatně pokud je bečka, taky si každý raději donese skleněný půllitr než cucat z kelímku. Reklamní masáž se nás snaží přesvědčit, že grilování je pomalu stejně náročné jako let na Mars. Investice do profi vybavení je zcestná. A např. o večerní osvětlení se lépe postará pár čajových svíček ve sklenici, případně stylové lampióny do třiceti korun než ultimátní halogenová lampa.

Co budeme konzumovat?

Nikdy se nezdráhejte požádat ostatní hosty, ať něco donesou. Není lepší akce než letní grilovačky, kdy můžete ostatní nezištně poprosit o ukázku jejich kulinářského umění. Využijte toho, že většina obchodních řetězců má přes sezónu slevu na věci na grilování – i když vám letáček přišel v polovině června, často bude platit ještě v srpnu. Sepište si seznam a přes kupi.cz si vyhledejte vše, co budete potřebovat. Nezapomeňte, že pravděpodobně budete dělat nákup až za čtyřmístnou částku, tudíž se vyplatí projet více marketů.

Gril

Pokud kupujete pro všechny dohromady a počítáte s tím, že si náklady rozpočítáte, rozhodně nepodceňujte chuťové preference ostatních. Ideálně ať každý dá vědět, co bude konzumovat, alespoň do určité míry. Ať se na stole nesejdou tři láhve vodky, když by si všichni raději dali víno. Nejdražší, ale hlavní, surovinou je maso. Jistě, na grilovanou panenku nic nemá, ale chuť masa je dána tím, do čeho ho naložíte. Kromě základu v podobě olivového oleje buďte zcela spontánní – červené víno, med, hořčice. Potom špetka koření, několik stroužků česneku. Nešetřete na omáčce – s ní vyniknou i obyčejná kuřecí křidélka či stehna. Sázkou na jistotu je potom makrela – levná, a pokud ji dostatečně prošpikujete kvalitním česnekem a jako přílohu ugrilujete toasty z bílého měkkého chleba, potěšíte nejen své chuťové buňky, ale i ty ostatních.

Něco navíc?

Ačkoliv je přes rok zelenina drahá jak čert, přes léto využijte sezónní nabídky – trocha práce se zeleninovým salátem potěší strávníky a ušetříte na mase. Ostatně Češi mají při grilování tendenci podceňovat přílohy. Ale taková pečená brambora v alobalu nebo grilovaná kukuřice, jejichž klasy přes léto koupíte za pár šupů, z vás udělají nejen gurmána, ale pozvednou celé menu o úroveň výše prakticky za mizivé náklady.

Kouzlo není v tom, co servírujete, ale jak to servírujete. Třeba melounová sodovka – stačí vzít asi sedmikilový meloun, odkojit vrh, trochu i spodek, vydlabat a propasírovat přes sítko. Meloun tvoří z 91 procent voda, takže je zisk maximální. K tomu přilijte asi tři kelímky sodovky – tj. přibližně litr magnésky. Pár kostek ledu a máte zaručený „wow“ efekt, který případně znásobí pár decilitrů vodky. Mimochodem meloun je skvělé i jen tak zmrazit – extrémně osvěžující a návykové.

Komentáře k příspěvku