Ušetří SodaStream za limonády?

Ušetří SodaStream za limonády?

Proč utrácet stovky za Colu?

Pokud nás už tedy nebaví stále stejná chuť a poměrně vysoká cena běžně prodávaných limonád a sycených nápojů, můžeme si začít vyrábět limonády doma. Podíval jsem se na zoubek asi vůbec nejoblíbenějšímu přístroji na výrobu limonády u nás a zjistil, jestli s nim lze ušetřit.

Co je to SodaStream?

I taková Coca-Cola, Kofola nebo Sprite, prostě každý nápoj se časem omrzí a chce to nějakou změnu. Výrobníky SodaStream jsou cenově přístupné a umožní nám během chvilky si připravit s použitím obyčejné vody z vodovodu skvělou limonádu. V nabídce najdete velký výběr příchutí. Odpadne nošení, skladování a následná ekologická likvidace plastových lahví od limonád, což v podmínkách studentského ubytování je výrazným přínosem. Připravený perlivý nápoj nebo čistá sodovka vydrží ve speciální láhvi s uzávěrem dva až tři dny, můžeme tedy hotové pití uložit například do lednice a vychladit na požadovanou teplotu. Ovšem vzhledem k bleskové přípravě určitě není třeba vyrábět nápoje s předstihem na tak dlouhou dobu dopředu.

Rozhodně nelze také u domácí výroby sodovky a limonády pominout nebo přehlížet jeden z nejdůležitějších aspektů, kterým je nízká cena. Ta totiž vychází na pouhých 2,90 Kč za litr domácí sodovky, což je mnohem méně než u běžně prodávaných sycených vod!

Podle vlastní chuti

Nasycení nápoje si nastavíme podle svého, máme-li raději silně perlivé nápoje, nebude to problém. Ovlivnit stupeň nasycení je velmi snadné, po několika použitích přípravu „dostaneme do ruky“. Jde vlastně jen o to, že pro jemné sycení postačí jeden stisk tlačítka na výrobníku, středního sycení docílíme dvěma stisky a po třech dojde k opravdu silnému nasycení. Odpovídající doba stisku by měla být přibližně dvě až tři sekundy, maximální nasycení poznáme podle charakteristického zvuku přetlakového ventilu. Takže je to skutečně hračka.

Při ochucení si můžeme intenzitu příchuti upravit odpovídajícím dávkováním, případně ještě přidat, pokud nám chuť přijde málo výrazná. A kdybychom to přehnali, výsledek naředíme, přece si dokážeme v každé situaci poradit.

Jaké láhve použijeme?

Pro přípravu sodovky a sycených nápojů slouží speciální plastové láhve s dokonale těsnícími uzávěry. Nejčastěji jsou vyráběny s objemem 0,9 litru a prodávají se v balení po třech, menší provedení má objem 0,5 l a balení většinou obsahuje dvě láhve.

Provedení je různé, vždy se jedná o vysoce odolné tlakové láhve z bezpečného plasu, jejichž životnost dosahuje mezi dvěma až třemi roky. Hermetický uzávěr brání úniku CO2 z láhve a umožňuje tak její uskladnění. Láhve můžeme vložit do myčky na nádobí, z příslušenství k nim lze dokoupit i kartáč na vymývání, čisticí tablety na láhve, náhradní víčka nebo tvořítka na led. Příslušenství je ale zbytečně drahé a lze snadno nahradit.

Bombičky s náplní CO2 jsou k dispozici v síti SodaStream, která zahrnuje na území ČR více než 1600 prodejních a výměnných míst. Velmi často jsou tato místa situována do prodejen elektro a hypermarketů. Prázdnou bombičku jednoduše v prodejně vyměníte za plnou a platíme pouze cenu náplně.

Velký výběr chutí

Když jsme si vyrobili sodovku, není problém ji ochutit podle toho, co máme rádi. SodaStream nabízí za velmi zajímavé ceny i bohatý výběr sirupů, kterými si můžeme nápoj ochutit podle potřeby. Příchuť tedy může být výraznější nebo naopak jen slabá, vždyť nemáme všichni stejný vkus ani co se nápojů týče. V nabídce sirupů se nachází přes třicet různých příchutí, kromě běžných mezi nimi najdeme i dietní, přírodní a speciální atypické. Všechny sirupy jsou vyráběny z kvalitních ingrediencí, díky vysokému stupni koncentrace lze z jedné lahvičky vyrobit při doporučeném ředění (1 díl sirupu na 23 dílů vody) až 18 litrů nápoje.


FAIL: A takhle to dopadne, když se v SodaStreamu pokusíte vyrobit šumivé víno

Jednoduchý postup

Příprava perlivé sodovky je velice jednoduchá a nezabere prakticky žádný čas. Láhev naplníme studenou vodou, vyklopíme hlavici výrobníku sodovky a hrdlo láhve do ní zašroubujeme. Poté opakovanými stisky tlačítka zvolíme požadovanou úroveň nasycení, následně láhev vyšroubujeme a podle potřeby dochutíme sirupem (odměrky nám zpočátku poslouží ke správnému určení vhodné dávky koncentrovaného sirupu). Do výrobníku nikdy nevkládáme láhev se sirupem, vždy ho přidáváme až po nasycení čisté vody kysličníkem uhličitým! Jinak by totiž došlo k napěnění a mohli bychom způsobit i poškození láhve. Sirupy jsou trvanlivé, vydrží nám minimálně jeden rok, datum spotřeby je na nich ostatně vždy uvedeno.

Komentáře k příspěvku

  • Protože se blíží léto, chystáme také článek na téma domácí limonády – například velmi osvěžující okurkovou. Brzy recept v sekci Jídlo a pití.