Studentská kuchařka: Medovník

Medovník

Pro sladké události

Občas nastane nějaká událost, která vyžaduje nějaký sladký zákusek. Ať už se jedná o narozeniny, nebo jako v mém případě návštěvu přítelových rodičů, kteří si „vyžádali“ medovník. Medovník jsem zkoušela už druhý a musím říct, že první byl také moc dobrý, ale práce s těstem byla za trest. Proto bych se s vámi dnes ráda podělila o recept mojí maminky.

Ingredience na těsto:

  • 3 vejce
  • 1 dkg cukru
  • 1 hera
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička sody
  • 40 dkg hladké mouky

Ingredience na náplň:

  • 3 dl mléka
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 180 g máslo
  • 180 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 kelímek tvarohu

Postup na těsto

Nejdříve musíte ušlehat ve vodní lázni cukr, heru, med a sodu. Po té necháte vychladnout a teprve po té přidáte hladkou mouku. Na pečící papír si uděláte tužkou kolečko (podle dortové formy, talíře, záleží jen na vás) a lžící těsto rozetřete. Po té dáte placku péct do trouby. Pokud vám těsto přesahuje nakreslené kolečko, tak vůbec nevadí. Hned po vyndání z trouby těsto, které přebývá, odkrojte. Tento postup zopakujete víckrát. Já jsem měla 5 placek. Záleží na tom, jak velké a tlusté je děláte.

Postup na náplň

Nejdříve svaříte mléko s polohrubou moukou na kaši a pak teprve přidáte máslo a moučkový cukr s vanilkovým cukrem. Zamícháme a po té přidáme tvaroh ve vaničce.

Celkový postup

Nejdříve dáme upečenou placku a na to dáme vrstvu náplně, takto střídáme, dokud nám placky nedojdou. Na vrh dáme náplň, na kterou nastrouháme odkrojené zbytky placek.

Možná se vám tento recept na medovník zdá složitý, ale věřte mi, že na tom nic zas tak složitého není.

Komentáře k příspěvku