Potraviny, které můžeš zamrazit (a tak ušetřit)

Potraviny, které můžeš zamrazit (a tak ušetřit)

Do zásoby

Nakoupit ve velkém, nejlépe v období, kdy se sejde čas slev s dostatkem finančních prostředků, to může být zajímavý a efektivní způsob, jak na jídle parádně ušetřit! Ovšem není to zase až tak jednoduché a snadné, lze bez problémů všechny druhy potravin uchovávat formou zmražení?

Bez komplikací zmrazíme a později sníme

Když jsem poprvé viděl babču, jak cpe do mrazáku chleba, přisuzoval jsem tuto činnost spíš pokročilému věku a začínající senilitě. Ono to ale opravdu jde a rozmražený chléb není vůbec špatný. Tomu čerstvému se sice nevyrovná, lze ho ale namazat máslem, případně obložit salámem nebo zeleninou. Na topinkách či toustech rozdíl vlastně ani nepoznáme. Jen nikdy nesmíme do mrazáku vložit chléb, který už začíná být cítit, nebo se na něm objevují náznaky plísně – mrazák ho sice uchová, ale rozhodně nevyléčí!

Pokud máme zbytky dortu, koláče a dalšího sladkého pečiva a chceme ho uchovat po delší dobu, šup s ním do mrazáku v mikroténové fólii. Vydrží tam do té doby, než zase dostaneme chuť. Rozmrazit vše v mikrovlnce bude následně dílem okamžiku. Podobná rezerva se hodí i pro případ nečekané návštěvy, kterou chceme něčím sladkým na zub uctít.

Žlutý poklad v mrazáku

Velmi dobře jdou zmrazit i banány. Než plody nechat přezrát a zhnědnout, raději je zbavíme silných slupek, načež je zmrazíme vcelku nebo pokrájené na kousky. Už sice nebudou na pohled úplně takové, jako když byly zcela čerstvé, ale jako zdobení ke zmrzlině, ovocnému poháru, nebo zalité čokoládou coby lahodné zákusky rozhodně přijdou k chuti, od čerstvých je ani nerozeznáme.

Zamrazit bobuloviny můžeme s úspěchem buď odděleně jako jednotlivé druhy (jahody, maliny, borůvky, ostružiny, rybíz a spoustu dalších druhů), nebo z nich vytvoříme pestrou směsku. Sice při sesypání do sáčku ztratí tvar a rozmražené už na pohled nebudou působit tak dekorativně, na chuti i vůni ale vůbec nic neztratí! Díky obsažené vodě prostě po vyjmutí z mrazáku drobátko změknou, to však v koktejlu nevadí. Tedy aspoň mně to nikdy nevadilo.

Osvěžující tip s hrozny

Zajímavé je vyzkoušet použití zmraženého hroznového vína s kostkami ledu k ochlazení bílého vína – je to docela efektní, nezvyklé a chuť vína rozhodně nezkazíme. Pokud bychom si dopřávali nejdražší archivní vína, je to samozřejmě trestuhodné zvěrstvo, studentská vína se ale zpravidla rekrutují z výrazně odlišných kategorií. A právě zmrzlé hroznové kuličky mohou z takového vína udělat něco neobvyklého. Když lehce povolí a jsou ještě hodně studené, je to i dobré mlsání jen tak, na posezení.

Zmražené hrozny

Bůůůůů, to je zima

Skladování zmraženého mléka je možné i po několik měsíců, nákup většího množství mléka ale bývá spíš doménou šetřivých penzistek než studentů. Nicméně je třeba myslet na to, že při zmrazení mléko lehce zvětší objem (to je pro ty, kteří nedávají pozor v hodinách fyziky), proto nelze krabicemi mlíka „vycpat“ prostor mrazáku natěsno. Ale tak nějak nemyslím, že někdo z nás bude mít mrazák přeplněný mlékem, co? Po rozmrazení je zapotřebí mléko urychleně spotřebovat.

Připraven na těstoviny

Strouhaný sýr se dá do mrazáku také umístit, následně ho můžeme nechat před použitím chvilku rozmrazit, nebo kupříkladu na horké špagety klidně nasypat ještě zmrzlý, rozehřeje se během chvilky. Vcelku sýr mrazit nezkoušejte, po rozmrazení by totiž došlo k oddělení jednotlivých složek, takže výsledkem by byla nechutná a nepoužitelná rozdrolená hmota!

Seženeme-li čerstvé bylinky a papričky, můžeme je rozsekat nadrobno a v pohodě zamrazit v mikroténovém sáčku, alobalové fólii, nebo speciálním mrazicím plastovém boxu. Po přidání do jídel zjistíme, že na chuti tyto ingredience nic neztratily.

Pokud se rozhodneme zamrazit těstoviny, je to vcelku možné, uvaříme je však způsobem „al dente“ (tedy „na skus, ne úplně doměkka), vhodné jsou k tomu špagety, makaróny, případně kolínka. Jídlo je následně hotové raz dva, zvlášť pokud již napůl uvařené těstoviny vlijeme do boloňské (nebo podobné) omáčky, dovaříme, necháme vychladnout a ve vhodné nádobě zamrazíme. Ohřát zmraženou porci v mikrovlnce je prostě bleskovka.

Lahvinka na horší časy

Nedopitá láhev vína ve studentské společnosti? To zní spíš jako nepodařené science fiction. Pokud by ale z nějakých záhadných důvodů k podobné situaci došlo, i víno skutečně lze zmrazit (ačkoli to vinaři občas neradi slyší, převážnou část vína přece tvoří právě voda)! Použijeme nádobu, která při zvětšení objemu nepraskne. Záměrně se vyhýbám slovu „plast“, protože ve spojení s vínem to působí docela zvěrsky. Pro zmrazení je lépe použít jen bílá nebo růžová vína. Je to řešení v případě, že se jedná o drahé víno a na další láhev hned tak peníze nezbudou, k mražení vína se ale správný student uchýlí opravdu jen ve zcela mimořádné situaci.

I vejce lze zmrazit

Brigáda v drůbežárně, tetička na venkově, platba v naturáliích – a výsledkem je košík vajec. Co s nimi, takové množství se sníst přece v krátké době nedá a mrazit je údajně není možné? Se skořápkou ne, ale jako vynalézaví studenti si poradíme. Můžeme odděleně zamrazit žloutky (přidáme k nim trochu soli a neztuhnou natrvalo) a bílky, nebo obsah vajec smícháme, poté směs zmrazíme ve vhodných formičkách. Následně je lze použít k přípravě omelet i dalších jídel. Odděleně zmražené žloutky nefungují moc dobře při kynutí těsta, ze zamražených oddělených bílků však bude možné bez problémů vyšlehat i sníh. No a pak, že si s vejci neporadíme!

Kdy ne?

Vyhněte se pokusům o zmražená zeleného salátu, okurek, ředkviček, rajčat a další zeleniny. Těm mráz dobře nedělá a po rozmrazení bychom je stejně vyhodili, tak jako ti, kteří to zkoušeli před námi.

Komentáře k příspěvku